Waarom mijn zadel laten controleren?

08-11-2023

Controle van een bestaand zadel ligt vaak heel gevoelig bij de paardeneigenaars. Immers is het ooit 2de hands gekocht of jaren geleden nieuw aangekocht, maar daarna nooit meer nagezien.
Horen dat het zadel niet meer de gewenste pasvorm heeft of die misschien nooit heeft gehad, dat is iets waar veel ruiters niet mee geconfronteerd willen worden. Begrijpelijk, maar dit mag geen reden zijn om onze kop in het zand te stoppen.

Het is onze plicht

We verwachten van ons paard dat hij fijn en ontspannen loopt en eigenlijk heeft hij geen keuze wanneer wij beslissen om op zijn rug te gaan zitten. Dit moet toch op de meest comfortabele manier voor hem zijn?
Daarom is het onze plicht om naast een goede leefomgeving, voldoende ruwvoer en correcte training ervoor te zorgen dat het zadel juist is.

Jouw paard is het waard

Paarden veranderen van vorm

Paarden veranderen door het jaar heen van vorm. Denk maar aan de zomer / winter. Soms krijgen ze blessures en staan ze een hele tijd stil of we halen de ijzers er af en er komt een verandering in de stand van de hoeven. Ook door training kan een paard evolueren en door de leeftijd. Dit zijn allemaal zaken waardoor je de ligging van het zadel moet aftoetsen. 

Het is een illusie dat een paard van zijn 4 jaar tot zijn 20 met hetzelfde zadel kan gereden worden.
Veel gehoorde maren zijn: ja maar vroeger, ja maar professionele ruiters rijden ook maar met 1 zadel. Bij professionele ruiters zijn er meestal meerdere zadels beschikbaar, daar wordt heus al meer aandacht aan besteed. Wij weten dat paarden heel lang met ongemakken kunnen rondlopen en ondertussen toch nog hun best doen voor ons. Hier kunnen we iets aan doen.

Wist je dat een te breed zadel te veel druk geeft?

Gelukkig kunnen we tegenwoordig zadels aanpassen aan de rug van het paard. Denk maar aan het Treeclixsysteem. In bepaalde gevallen kunnen we ook met een pad werken, maar dan wel in gedachten houden dat ook dit regelmatig dient opgevolgd te worden. Helaas zijn er ook gevallen waarin we niets kunnen doen, zoals een zadel wat te lang is bijvoorbeeld of het zadel wat de ruglijn helemaal niet volgt.
Als je weet dat een paard een vlieg van zich kan afschudden, wat is dan de impact van een verkeerd liggend zadel? Daar is al best wat research over gedaan.

Wat geeft discomfort?
- Te breed / smal
- Een zadel met te weinig vulling / harde vulling
- Foam wat niet meer intact is
- Bruggend / rockend zadel
- Te lang
- ...

Wist je dat op het hele budget van een paard houden, de aankoop en opvolging van een zadel procentueel maar een heel klein onderdeeltje is? Immers gaat het grootste stuk naar voeding en stalling. Als je dan uitrekent hoeveel van onze tijd we spenderen in het zadel, dan is het de moeite om daar voldoende aandacht aan te geven.
Hoe vaak moeten we deze dan laten checken? Ideaal is 2x per jaar en zeker na iedere lichamelijke verandering, maar in veel gevallen zal het paard al blij zijn met 1 keer per jaar.


Het goede nieuws is, het is nooit te laat om een zadelpasser te bellen!